Глід – застосування та лікарські властивості.

За лікарськими і корисними властивостями плоди глоду мало чим поступаються шипшині. В їх складі від 4 до 11% цукру, в основному фруктози, так що їх можна вживати при цукровому діабеті, а також комплекс біологічно активних речовин — три терпенових кислот (олеїнової, урсолової і кратегової), холина і ацетилхолена, кверцетина, дубильних речовин, фітостеринів, винної та лимонної кислоти, вітамінів А, С, Р.

Місткість вітамінів досягає: вітаміну С — 31–108 мг%, вітаміну Р — 330–680 мг%. Доволі багато пектину, котрий при переробці не тільки утворює желе, але й виводить з організму солі важких металів та інші шкідливі речовини.

Лікарські і корисні властивості плодів глоду відомі з давніх-давен. Так, наприклад, у збережених старовинних рукописах можна знайти згадки про те, що плоди глоду користувалися широкою популярністю і знаходили застосування при лікуванні ряду хвороб, особливо при порушенні діяльності серця.

В роки Великої вітчизняної війни плоди глоду використовували в якості заміни дефіцитних на той час серцевих препаратів.

Плоди глоду покращують коронарний кровообіг, посилюють скорочення серцевого м’яза. В них містяться речовини, що мають вплив на серцевий ритм. Екстракт плодів глоду малотоксичний, виконує стимулюючу дію на роботу серця.

Особливо вживання глоду показане літнім людям, в яких з віком відмічається порушення серцевої діяльності, викликане послабленням скорочувальної функції серцевого м’яза, а також недостатністю кровообігу в коронарних судинах серця.

Глід корисний молодим людям, серце яких піддається навантаженню через перенесені хвороби і стреси.

Препарати, виготовлені на основі плодів глоду, не призначені напряму для зниження кров’яного тиску, але їх вживання нормалізує серцеві скорочення і позитивно впливають на кров’яні судини, що сприяє нормалізації тиску. Плоди глоду призначають також хворим, що перенесли інфаркт міокарду і всім «серцевикам».

В’яжучі властивості рослини використовують і при захворюваннях жовчовивідних шляхів печінки. Лікарські властивості плодів глоду мають позитивну дію і на систему виділення людини. Окрім того, вони нормалізують функції щитовидної залози та позбавляють від задишки.

Урсолова кислота що входить до складу глоду надає антимікробну, судинорозширювальну і протизапальну дію. Лікарські препарати з плодів глоду мають також протипухлинну дію.